9 tips inför höstens målsättning

1. Ta reda på vad du vill nå och vad du mår bra av. Vad gör dig lycklig? Sätt upp mål som stämmer överens med det. Då får du energi och drivkraft att nå målet.

2. Sätt mål som är utmanande och får dig att göra det där lilla extra. Tänk stort om dig själv och bestäm dig för att lyckas. Sätt mål som peppar dig och får dig att satsa.

3. Fira varje delmål och ha roligt under vägen. Varje steg som gör att du närmar dig slutmålet – förtjänar att uppmärksammas. På så vis kommer du känna dig mer motiverad att fortsätta mot slutmålet.

4. Omsätt dina mål i bilder. Se för din inre syn hur du lyckas nå ditt slutmål. Sammanfatta ditt mål med en bild, ett foto, en förebild eller en tavla. Skapa en känsla om hur det ska kännas när du nått ditt mål, som hela tiden följer dig i ditt undermedvetna. För att nå ditt mål – placera din målbild på din inre scen och se dig vara i situationen, där du agerar.

5. Tänk alltid att du är värd att nå ditt mål. När du närmar dig ditt slutmål ska du trappa upp och ge allt du har hela vägen fram. Jobba med både självbild och målbild för att öka chanserna att du känner dig värdig att nå slutmålet.

6. Vänta inte med att sätta igång utan bestäm dig att göra det nu, även om du inte vet hur vägen mot målet kommer se ut. Håll kvar din målbild och fokusera på vad du vill uppnå, snarare än hur det hela ska gå till. Se det som en del av processen i din målsättning.

7. Det finns flera vägar för att nå målet. Tänk på att det finns många vägar mot samma mål och det är viktigare att vara flexibel än att sänka målet som du vill nå.

8. Titta på hur andra gör och skaffa dig förebilder. Våga ta hjälp och samverka gärna med andra för att nå ditt mål. Det är smart att ta vara på andras erfarenheter, lyssna och ta till dig. Alla har varit nybörjare i början. Hur gjorde de i samma situation som du befinner dig i?

9. Var beredd på att du kommer stöta på motgångar och att det inte alltid kommer kommer gå som du tänkt dig. Förstora inte upp misstag, utan titta på vad som gick fel och fundera på vad du kan göra annorlunda nästa gång.

5 steg för ett bra ledarskap

Vi ser gärna att du växer tillsammans med oss i våra ledarskapsprogram där vi tittar på ledarskapets samtliga tre delar; leda sig själv, leda andra och leda verksamhet. När det gäller den delen av ledarskapet som handlar om att leda medarbetare, så handlar en stor del om att lyckas väcka den inre motivationen, och därmed uppnå ett ledarskap som ger förutsättningar för ett bra medarbetarskap. Redan här vill vi skicka med dig fem steg för ett bra ledarskap – som du kan börja praktisera redan nu.

  1. Finna: Möt individen där individen är.”
  2. Lyssna: ”Du ska lyssna för att förstå och inte för att bli förstådd.”
  3. Nytta: “Ta dig tid att förklara nyttan med det som ska göras.”
  4. Förutsättningar: “Kolla av att du gett rätt förutsättningar för uppgiften; information, kunskap, teknik, verktyg m.m.”
  5. Ansvar: “Försäkra dig om att individen känner ansvar för det överenskomna.”